Kuvat ja teksti Marja-Leena Eronen-Santakallio
Lähdimme tilausbussilla matkaan keskiviikkona aamulla Riihimäen matkakeskuksesta. mukana oli yli kolmekymmentä retkeläistä. Suuntasimme kohti Kotkaa, matkalla teimme pienen pysähdyksen Kuninkaantien ABC:llä Loviisassa.
Retkellä tutustumme Merikeskus Vellamoon oppaan johdolla (kuvassa keskellä). Saimme tietää mm. että kuvan taustalla roikkuva pitkä soutuvene on Australian soutukahdeksikko, jonka joukkue jätti Suomeen Helsingin vuoden 1952 Olympialaisissa, koska Australian joukkueella ei ollut varaa kuljettaa sitä kotimaahansa.
Merikeskus Vellamon venehallissa oli esillä myös purjevene, jolla Thomas Johanson ja Jyrki Järvi voittivat Sydneyn kesäolympialaisissa vonna 2000 Suomelle kultaa purjehduksen 49er-luokassa.
Merivartijat valvoivat Suomen merirajaa ja merellä liikkuvia laivoja kuvassa olevalla vartiomoottoriveneellä, jonka nimi on VMV II, kutsuttiin nimellä Vemma.
Esillä ovat rajavartiointia ilmasta hoitaneet Beaver- ja Sääski-vartiolentokoneet, jotka myös vastasivat meripelastuksesta ja huolehtivat ympäristövahinkojen torjunnasta merellä.
Venehallissa on purje- ja moottoriveneitä eri vuosikymmeniltä. Siellä on 1930-luvulta pikavene, joka osallistui kilpailuihin ja oli sota-aikana armeijan käytössä Laatokalla. Perinteistä kymenlaaksolaista veneenrakennustaitoa edustavat mm. summalaisvene Eeva ja vaarin vene sekä Ruotsinsalmen vinttikoira ja kaunissaarelainen meriläinen. Siellä on myös puinen Victoria-vene, jolla Tove Jansson matkasi kesäpaikkaansa Klovharuun lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.
Vuonna 1789 käytiin Ruotsin ja Venäjän laivastojen välillä Kotkan edustalla Ruotsinsalmen ensimmäinen meritaistelu, jonka Ruotsi hävisi. Seuraavana vuonna heinäkuussa 1790 käyty Ruotsinsalmen toinen meritaistelu oli Itämeren suurin meritaistelu, sen Ruotsi voitti. Mukana oli 350 – 370 alusta. Taistelussa Venäjä menetti 6 alusta ja 600 sotilasta, Venäjän tappiot olivat 61 alusta ja 7400 sotilasta. Meren pohjassa olevista hylyistä ovat sukeltajat tehneet esinelöytöjä, esim. 1790 taistelussa uponneen saaristofregatti St. Nikolain hylystä on löydetty mm. kolmiosainen matkaikoni ja nahkakenkä.
Staffordshiren posliinikoirat olivat matkamuistoja Englannin satamista. Koirapari laitettiin esille ikkunaan. Jos ne katsoivat ulos ikkunasta, oli merimies merillä. Jos koirat oli käännetty katsomaan sisälle päin, oli merimies kotona.
”Kohtalona Ruotsinsalmi” -näyttelyssä on seinillä julisteita, joiden avulla voidaan tutustua Kustaan sotaan osallistuneiden ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa eläneiden ihmisten kohtaloihin ja perehtyä sodan ja rauhan taustoihin. Unohdetut tarinat on tuotu tähän päivään.
”Oceanista – muoti ja meri” -näyttelyssä saimme nähdä, kuinka muoti on lainannut merenkulkijoiden tyyliä ja kulttuuria vuosikymmenten ajan. Näyttely esittelee kansainvälisesti tunnettujen muotitalojen ja suomalaisten suunnittelijoiden merestä inspiroitunutta muotia. Taidetta oli myös esillä, kuvassa olevat siivelliset pojat on tehty imupilleistä.
Museokierroksen jälkeen menimme nauttimaan lounasta pihan toisella puolella olevaan rakennukseen, ravintola Buugiin. Jatkoa matkastamme näet seuraavasta linkistä: